Sınavdan Önce Okumalık


YKS sınavında öğrencileri gözlemleme imkanı bulunca yeniden bu konuya değinmek istedim. Çok dua ettim, bilirim zordur. 

Sınav; onlarca kez benim de tecrübe ettiğim, kaygısını yaşadığım, ve kaygısıyla da baş etmeye çabaladığım…

Nasıl yani, bizler de mi yaşadık? Ben yaşadım, dibine kadar. Kurtarıcı olan bu kaygıyı kabul edip baş etmeyi öğrenmek. Peki ya nasıl kaygımızın üstesinden gelebiliriz? En başından ele alırsak; sınav kaygısı oluşmuşsa ilk olarak sorumluluk alarak sınava yönelik disiplinli bir çalışma programıyla hazırlanmak gerekir. Sınava hazırlık sürecinde kaygı nasıl yönetilir, bu kaygıyı ortaya çıkaran nedir, neler etkiler gibi konuları sonraya saklıyorum. Bu yazıda çözüm odaklı olmayı tercih ediyorum.

Sınav esnasında ve hemen öncesinde zihnimizden olumsuz pek çok cümle geçebilir ve o düşüncelerin doğruluğuna bir anda kendimizi inanırken buluruz: “Kesin başarısız olacağım”, “Yine olmayacak”, “Ellerim titreyecek”, “Birisi ses yapacak odaklanamayacağım” ve bunun gibi yüzlercesi. Bu düşünceleri durdurun. Hayır, bunlar gerçekçi değil! Kaygı ve stres anında sağlıklı düşünmek daha zorlayıcı olur, o yüzden bu düşüncelere kendimizi kaptırmayalım. Olumsuz düşünceler sardığında kendinize sorun: Böyle olacağı ne malum?  Kanıtım var mı? Şimdi birlikte değerlendirip daha olası bir cümle kuralım, sizinki her ne ise o. Eğer çalıştıysanız “elimden geleni yaptım” diyebilirsiniz. Kendinize güvenmeniz bu süreçte en büyük yardımcı etken olacaktır. Yeterince çalışmadıysanız da bunun muhasebesini yapacağınız zaman bu sınav anı değildir. O zaman olduğu kadar 😊

Çalışabildiğiniz kadar çalıştınız, zihninizi ve bedeninizi dinlendirebilirsiniz. Sınavdan önceki günler temiz havada yürüyüş, iyi bir uyku size iyi gelecektir. Son birkaç şey bakmak size iyi geliyorsa kendinizi yormadan bakabilirsiniz

En etkili yöntem derin nefes alma, diyafram nefesini kullanma ve gevşeme egzersizleri yapmaktır. Diyafram nefesi sayesinde daha bol oksijen alıyoruz ve böylece sinir sistemizi yatıştırıp sakinleştirerek kaygımızı düzenleyebiliyoruz. Karnımızı şişirerek burnumuzdan derin ve yavaş nefes alıyoruz, birkaç saniye o nefesi tutuyoruz ve yavaş bir şekilde karnımızın indiğini hissederek nefes veriyoruz, hiç acele etmiyoruz. Bir defa ile bırakmaz devam edersek sakinleştiğimizi hissederiz. Bu nefes egzersizini sınavdan önce beklerken yapabilirsiniz. Sınav esnasında odağınız dağıldığında, heyecanlandığınızda birkaç kez tekrarladığınızda görünürde 1-2 dakika kaybetmiş olsanız da aslında kazandığınız dakika çok daha fazlasıdır.

Gevşeme egzersizleri ise, ayak parmaklarından başlayarak her bir kas grubunu kasıp gevşemeye dayanır. Tüm kas gruplarını kasma gevşetme egzersizlerini sınavdan önceki gece yatmadan önce, sınav sabahı sınavdan önce yapabilirsiniz. Sınav esnasında bazen elleriniz titreyebilir, bazen bacağınız kasılır… Bu durumlarda ellerinizi (kasılan diğer yerleri) birkaç saniye sıkıp bırakıp gevşemesine yardımcı olabilirsiniz.

Belki de en çok ailelere konuşmak lazım 😊

Sevgili aileler, çocuklarınızı sakinleştirmeden önce kendiniz sakin kalmaya çalışın ve sınava asıl girecek kişinin çocuğunuz olduğunu tekrar hatırlatın kendinize. “Ucunda ölüm yok, sıkma kendini” derken bu söze en çok siz inanın. Aile bağı en kıymetli olandır, hiçbir sınav puanıyla ölçülemeyecek kadar özeldir.

Aileler için bir ek bir yazı önerisi için öncelikle burayı tıklayınız ve sonra burayı tıklayınız.

Aile kıymetli, sevgilerimle.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir